Безумни отстъпки 50% на ВСИЧКО + допълнително ТРАНСПОРТ и КАЧВАНЕ ДО ЕТАЖ на мебели БЕЗПЛАТНО за всяка поръчка направена от 23.4.

Табуретки - видове и приложение

Едва ли ще откриете друга мебел, която да се вписва толкова добре в интериора на дома, колкото табуретките. Тези мебели са изключително практични, функционални, удобни и можете да ги използвате както за сядане, така и за отмора на краката, вместо трапезни или бар столове и дори като масичка.

Табуретки - видове и приложение

Какво представляват табуретките?

Най-общо казано, това са вид седалки за сядане, които обикновено нямат облегалки и подлакътници. В зависимост от дизайна и предназначението си могат да бъдат както с фиксирана, така и с регулируема височина, тапицирани или със седалки от пластмаса, дърво или метал, с ниски, високи крачета или без крачета.

Основни видове табуретки

Както отбелязахме малко по-горе, табуретките са изключително удобни, практични и функционални мебели. Те не заемат много място, пренасят се лесно и за подходящи за допълване на интериора на всяко едно помещение в дома. Поради това видовете, които днес се предлагат на пазара са изключително много и няма как да ги изброим абсолютно всички.

И все пак, ако трябва да посочим някой от основните видове, то те са няколко.

Класически

Този вид седалки за сядане (tabouret) са с традиционен дизайн, който се характеризира с конструкция от дърво, ниски дървени крачета и много удобна тапицирана мека седалка.

Обикновено класическия тип табуретки се използват като допълнително място за сядане, затова често присъстват и в комплектите холни гарнитури. Те са много удобни, тъй като са с пълнеж и bonnell пружини, не заемат място и лесно се пренасят.

Най-често намират приложение в дневни и трапезарии, съчетават се перфектно с останалите мебели и освен, че предлагат допълнително място за сядане могат да се използват и като поставка за отмора на краката, като малка масичка и дори като декорация на помещенията.

living room.jpg (76 KB)

С място за съхранение

През последните години този вид табуретки намират място във все повече домове, тъй като са не само с уникален дизайн, който се вписва във всеки един интериор, но предлагат освен допълнително място за сядане и място за съхранение.

За разлика от класическия вид табуретки, които напълно логично са с традиционен дизайн, моделите с място за съхранение се предлагат в голямо разнообразие от форми, размери и различни цветове.

Обикновено табуретките с място за съхранение се отличават със стабилна конструкция от ламинирано ПДЧ, която е облечена (тапицирана) с висококачествена еко кожа, велур, кадифе или в комбинация от няколко материала.

Този вид малки мебели намират приложение както в дневни, така и коридори, антрета и спални. Те са функционални, стилни и без никакъв проблем могат да се превърнат във фокусна точка на помещението, в което са поставени.

Сгъваеми

Този вид табуретки са изключително практични, което ги прави много подходящи за малки жилища, в които всеки сантиметър свободно пространство е от значение.

Както става ясно от името им, това са табуретки, които когато не се използват като допълнително място за сядане могат бързо и лесно да се сгънат и да се приберат в някой шкаф.

Конструкцията и дизайна на този вид седалки за сядане са максимално опростени. Казано иначе, обикновено моделите, които се сгъват имат високи метални крачета и седалка, тапицирана най-често с еко кожа.

Ергономични

За разлика от останалите видове, ергономичните са с малко по-различен дизайн и изненадваща форма. Така например, на пазара могат да се открият табуретки, които приличат на конско седло, “шведска седалка”, която осигурява освен опора на седалището, но и на коленете, люлеещи се табуретки и много други.

Както вече споменахме, ергономичните табуретки са предназначени за хора, които работят на компютър дълги часове. Казано по-друг начин, те не са много подходящи за използване като допълнително място за сядане, когато ви дойдат повече гости.

Но пък са идеалният избор, ако работите от хоум офиса и искате да намалите напрежението и болки в областта на гърба, седалището и долната част на краката.

217689.jpg (46 KB)

Как да изберете табуретки за дома си?

Сред цялото това огромно разнообразие от форми и видове табуретки, които се предлагат на пазара е наистина доста трудно да бъде направен правилния избор. И все пак, това не е невъзможно, стига да сте наясно с критериите, на които е добре да обърнете внимание.

Функции

Преди да се втурнете към магазина в търсене на перфектната табуретка помислите за какво ще я използвате. Така например, ако се нуждаете не само от допълнително място за сядане, но и от мебел, която да внася допълнителен лукс в дневната, класическите табуретки са отличен избор.

Ако пък дневната ви е малка, тогава можете да се спрете на табуретка с допълнително място за съхранение или на сгъваем модел, който да прибирате, когато не го ползвате.

В случай, че искате нещо малко по-стилно и еклектично, което да се превърне във фокусна точка на всекидневната ви, тогава не е зле да обмислите покупката на табуретка в нестандартна форма, което можете да използвате както за място за сядане, така и за масичка, за отмора на краката или като мебел, върху която да наредите декорация.

Стил

Добре е стилът на табуретката да се съчетава със стила, в който сте решили помещението, но интериорните дизайнери допускат и изключения от правилното.

В този ред на мисли, табуретките в скандинавски стил се съчетават много добре с модерния и индустриалния стил, а класическите модели се вписват добре както в традиционния, така и във винтидж интериора.

Дизайн и местоположение

За да откриете перфектният дизайн на вашата табуретка първо трябва да сте напълно наясно къде искате да я поставите. Например, ако тази мебел ви е необходима за дневната, тогава не е зле да се ориентирате към модели с ниски крачета или без крачета и с елегантна тапицерия, които могат да осигурят възможно най-голямо удобство.

Ако пък търсите табуретка за коридора можете да обмислите покупката на т. нар. ”двойни табуретки” или пейки, които предлагат както удобно място за сядане, така и достатъчно място за съхранение.

В случай, че се нуждаете от седалки за кухнята или трапезарията, тогава можете да се спрете на табуретки с по-високи крачета, които да използвате вместо трапезни столове или като бар столове.

relax zone with tabouret.jpg (380 KB)

Материали на конструкцията

Материалите, които се използват за изработване на конструкцията на съвременните табуретки са доста, но най-разпространените са дърво, метал и висококачествено ламинирано ПДЧ.

Дървото е много качествен, но скъп и доста тежък материал, затова обикновено се предпочита за производството на винтидж модели табуретки.

Табуретките с метална конструкция и крачета са стилни, не са толкова тежки и се предлагат в голямо разнообразие от размери, форми и различни цветове. Минусът им е, че ако откритите метални компоненти се са обработени качествено, след време металът може да започне да корозира.

Моделите с конструкция от ламинирано ПДЧ към момента са най-предпочитани и от производители, и от потребители, тъй като този материал е много издръжлив, лек и от него могат да се изработват мебели (и табуретки) в изключително голямо многообразие от стилове, форми и размери. Освен това мебелите от ЛПДЧ се предлагат в много добро съотношение цена /качество.

Тапицерия

В търговската мрежа можете да откриете табуретки с тапицерия като от еко кожа, кадифе, велур, така и от висококачествен текстил. За да направите правилния избор на типа тапицерия е добре да вземете под внимание колко често ще използвате табуретката и дали имате малки деца или животни.

В този ред на мисли, ако ще използвате тази мебел всекидневно и имате малки деца, по-добрият вариант е да се спрете на тапицерия от еко кожа, тъй като този материал се почиства по-бързо и лесно.

Ако ще ползвате допълнителното място за сядане само когато ви дойдат гости, тогава много добър избор са моделите с тапицерии от велур, кадифе или в комбинация от няколко вида материали.

Споделете статия на:

Коментари

Поставете коментар

Все още няма коментари за тази статия.

Изгодна доставка

На всички стоки

Собствен транспорт

Доставка до адрес

Новини всеки месец

Предлагаме хубави мебели

Върнати стоки

Само до 45 дни